Dakar Nieuws, Racing & Events
6 January 2016

Eurol in Dakar: De Baar zet knop om, Van Pelt zet beste beentje voor

Aanvankelijk stond er een mooie proef van meer dan 350 kilometer op de proppen, uiteindelijk bleef het bij een proef van 190 kilometer. Voor de motoren en auto’s althans, de trucks kregen een proef van 130 kilometer. Een wisselende dag voor de Eurol-rijders in de Dakar Rally.

Mammoet Rallysport
Het was een zware dag en nacht voor het Mammoet Rallysport Team na de uitschakeling van Martin van den Brink. Pascal de Baar daarentegen wist direct wat hem te doen stond: presteren. En daar slaagde hij goed in op de eerste dag als kopman. De Baar kwam tot een elfde plaats en verstevigde zijn positie in het algemeen klassement zelfs. Daar staan De Baar, Roesink en De Graaff nu negende.

Eurol Veka MAN Rally Team
De heren van het Eurol Veka MAN Rally Team stonden er eveneens goed op na de tweede dag. Hans Stacey deed mee voor de overwinning maar moest onderweg bomen rooien en achter hem werd geprofiteerd. Een tweede plaats bleek het maximale. Peter Versluis kon goed in het spoor blijven en werd vierde. Marcel Huigevoort maakte een sterke slag in de derde etappe en werd twaalfde in een glibberpartij.

Rotsaert
Ook de Belgische equipes van Steven Rotsaert en Dave Ingels deden het goed. Beide rijdend met MAN haalden de heren een dertiende en dertigste stek binnen.

Riwald, Top Trucks, Tilburgs Truck Parts
Gert Huzink presteerde solide met de Tatra door zeventiende te worden. Ook Vic Versteijnen haalde weer een top-25 positie binnen. Debutant Frank Tilburgs verloor wat tijd bij een lokale file maar posteerde uiteindelijk op een prima 31e plaats.

Bernhard ten Brinke, Erik van Loon
De Nederlandse troeven van Eurol in het autoklassement doen het goed, met name Bernhard ten Brinke die in etappe 3 zijn derde opeenvolgende top-10 klassering boekte. Erik van Loon verging het wat minder toen hij op twaalf kilometer van de finish in een ravijn van zes meter diep terecht kwam. Met hulp van toeschouwers kon Van Loon zijn weg vervolgen, het verlies bleek groot: 22 minuten.

Coronel
Tim en Tom Coronel kenden een hele wisselende dag. De eerste reed de special als 69e uit, op minder dan 40 minuten van de winnaar. Tom daarentegen heeft de finish niet bereikt en is naar verluidt op sleep uit de proef gehaald.

Verhoeven
Frans Verhoeven draagt na vandaag het vaandel van de beste Nederlander in de categorie motoren. Hij doet dat na een 37e plaats in de derde etappe. Verhoeven was in die etappe overigens meer bezig met op de snelheid letten dan het rijden, zo verklaarde hijzelf na afloop.

Van Pelt
Robert van Pelt kende een ‘shit day’, zo twitterde hij. Ondanks dat werd hij als 38e geklasseerd, vlak achter Verhoeven.

De volgende etappe is de marathonetappe. Die brengt de deelnemers woensdag terug in het bivak. Alleen zijn alle assistentie-voertuigen dan alvast vertrokken naar Uyuni waar het tweede deel donderdag heen gaat.

In samenwerking met onze partner Rallymaniacs