Dakar Nieuws, Racing & Events
9 January 2016

Eurol in Dakar: Stacey pakt andermaal dagzege

Voor de tweede keer deze rally kon er geproost worden in het Eurol Veka MAN Rally Team. Hans Stacey bracht succes door de etappe met start en finish in Uyuni te winnen. Stacey pakte ook nog eens de leiding in het klassement. Hoe verging het de andere Eurol rijders in de lange zesde etappe?

EVM
Peter Versluis zat wat betreft het gevecht om de dagzege op de eerste rij. Versluis gaf een minuut toe op Stacey en werd derde. Marcel Huigevoort zorgde ervoor dat het feest compleet werd door als zestiende aan de meet te komen.

Mammoet Rallysport
Pascal de Baar was – ambitieus als hij is – een beetje teleurgesteld na afloop van de zesde etappe. Een klein uitstapje kostte wat tijd maar een negentiende tijd zorgde alsnog voor behoud van de top-10 positie in het klassement.

Top Trucks Dakar
Vick Versteijnen geeft aan elke dag te groeien. In de zesde etappe bleek een 23e plaats het maximale voor de DAF-coureur.

Riwald
Gert Huzink kende een rotdag in de vijfde etappe, was blij om in het bivak te zijn en kon vrijdag meteen weer opnieuw beginnen. Deze keer met een beter resultaat, Huzink kwam na een inhaalrace op positie 27 binnen.

Tilburgs Truck Parts, Van de Laar
Het zijn de lastige dagen voor de rustdag die debutanten Tilburgs en Van de Laar voor de kiezen krijgen. Die laatste kampt met hoogteziekte en dat heeft invloed op de resultaten, zo blijkt. Een 41e plaats voor Tilburgs en een 45e plaats voor Van de Laar bleek het maximaal haalbare.

Rotsaert
Steven Rotsaert reed een knappe inhaalrace na de problemen in etappe 5. De Belg kwam van positie 43 naar 25 en finishte op slechts een half uur van winnaar Stacey.

Frans Verhoeven
Frans Verhoeven komt langzaam op gang in deze etappe. Er zit nog altijd gang in de routinier die inmiddels steevast in de top-30 te vinden is. Zo ook in etappe 6 waar hij 25e werd: “Ik reed vol zelfvertrouwen, heb eigenlijk niets meegemaakt, heb niet te wild gereden en heb geen navigatiefoutjes gemaakt.”

Van Pelt, Riezebos
Robert van Pelt en Jasper Riezebos doen eigenlijk hetzelfde. Van Pelt heeft de snelheid maar de klassering komt er nog niet echt doordat er maar heel weinig deelnemers uitvallen. Riezebos daarentegen pakt rustig zijn eigen tempo en laat mensen voorbij als hij denkt als het kan. Toch pakt Riezebos diezelfde mensen terug als hij het tempo hoog heeft liggen. Het resulteerde in een zeventigste positie.

Koolen
Kees Koolen veroverd zo langzamerhand een plaats in de top-10 bij de quads. Vrijdag reed Koolen een dertiende tijd, maar de negende plaats in het klassement is nog altijd stevig in handen voor hem.

Van Loon Racing
Erik van Loon pakte een top-10 klassering ondanks een lekke band. “We hebben super gereden,” aldus Van Loon. “En Wouter heeft scherp genavigeerd, ondanks dat hij met één oog slecht zag.” Dit was te wijten aan hete (vloei)stof die Rosegaar in het gezicht kreeg tijdens het wisselen van de lekke band. “Ik denk dat het wel goed zit hoor,” stelde Rosegaar na afloop.

Coronel
Tim Coronel beslechte de etappe van vrijdag binnen het schema. De buggy lijkt zich te verbeteren naarmate de rally vordert, al kwam Coronel vandaag wel op drie uur achterstand van winnaar Peterhansel binnen.

Bernhard ten Brinke
Voor Bernhard ten Brinke kwam er helaas een einde aan de Dakardroom. Ten Brinke was razendsnel onderweg toen hij een lekke band kreeg. Ten Brinke: “We hebben het wiel gewisseld, zijn verder gereden en vijf kilometer later begon het te stinken in de auto. We hebben geprobeerd te blussen, maar de auto vloog direct in brand. Tom en ik mankeren niets, maar we zijn er wel ontzettend ziek van. Het is over en uit. Klaar.”