Motorsport
14 August 2017

Succes en tegenslag voor Willemsen/Bax in Grand Prix van Letland

De zijspancombinatie Willemsen/Bax heeft in de Grand Prix van Letland succes en tegenslag gekend. Ze hadden de snelheid om beide manches te kunnen winnen en flink wat punten goed te kunnen maken op de concurrentie. Helaas liep het heel anders en vielen ze in de eerste manche met nog twee ronden te gaan uit met mechanische problemen. In de tweede manche revancheerden ze zich en wisten op overtuigende wijze de manche winnend af te sluiten.

Daniel en Robbie hadden in Letland het doel om punten goed te maken op de concurrentie. Scherp begonnen ze aan het weekend. Hun tijden waren goed in de trainingen en ook in de kwalificatieheat kwamen ze sterk voor de dag. Ze veroverden de pole position en mochten hierdoor in beide manches op zondag als eerste een plaats zoeken achter het starthek. Op het circuit van Stelpe is dit zeer belangrijk en dankzij hun sterke kwalificatie konden Daniel en Robbie helemaal aan de binnenzijde achter het starthek gaan staan.

In zowel de eerste als de tweede manche vertrokken ze foutloos bij de start en konden als leiders aan de wedstrijd beginnen. In de eerste manche gingen ze er gelijk als een haas vandoor en wisten al snel een klein gaatje te slaan. Ze bleven gecontroleerd rijden en hadden in de slotfase een voorsprong van zo’n vijftien seconden. Echter met nog twee ronden te gaan sloeg het noodlot toe en kwamen ze door een mechanisch probleem tot stilstand. Daniel en Robbie lieten zich niet zomaar uit het veld slaan en duwden het zijspan over de finish. Helaas was dit tevergeefs want uiteindelijk finishten ze als 21ste en naderhand werden ze ook nog gediskwalificeerd waardoor ze puntloos bleven in de eerste manche.

In de tweede manche namen ze hun revanche. Ze pakten opnieuw kopstart en hadden gelijk het juiste ritme te pakken. Met snelle rondetijden sloegen ze een gat op de rest van de concurrentie en wisten de manche volledig naar hun hand te zetten. Tevreden kwamen ze als winnaars over de finish en pakten het volle aantal punten.

Commentaar Daniel Willemsen: ‘’Balen wat er in de eerste manche is gebeurd. We hadden hier de Grand Prix kunnen winnen en weer punten goed kunnen maken op de concurrentie. Helaas hebben we nu alleen maar verloren. Wel hebben we weer laten zien dat we zeker de snelheid hebben om Grand Prix’s te kunnen winnen. We blijven met het hele team hard werken en in de resterende manches zullen we alles geven om zoveel mogelijk punten te scoren. Het hele team heeft dit weekend fantastisch werk verricht en ik zie de rest van het seizoen met vertrouwen tegemoet.’’

Door de nulscore in de eerste manche is de achterstand op de leiders in het kampioenschap opgelopen naar 46 punten. Volgend weekend gaat het kampioenschap verder in Kivioli, Estland.

Foto: Dries Dewitte

Tussenstand wereldkampioenschap zijspancross:
1 Bax/Musset 408 Pnt
2 Giraud/Mucenieks 390 Pnt
3 Willemsen/Bax 362 Pnt
4 Brown/Miljard 287 Pnt
5 Hermans/van Gaalen 268 Pnt