Eurol Nieuws
23 October 2014

Voorbereidingen nieuwbouw Eurol in volle gang

Vanaf de snelweg A35 zijn ze al goed te zien: de vijf tanks voor de opslag van basisoliën. De twee grootste tanks hebben ieder een inhoud van 650.000 liter. Deze zijn recent met een speciale diepgangboot vervoerd naar de laad- en loskade bij het XL Businesspark Twente.

De komst van de grote tanks is maar één onderdeel van de vele werkzaamheden rond de nieuwbouw van Eurol op het bedrijventerrein nabij de A35 in Almelo. Eerder werden al de pijpleidingen onder de laad- en loskade aangelegd waardoor straks de basisoliën vanuit schepen rechtstreeks door de pijpleidingen naar de opslagtanks kunnen worden gepompt.

Modernste technieken en apparatuur
Er wordt ondertussen hard gewerkt aan het ontwerp van de nieuwe fabriek. Momenteel ligt het ontwerp voor goedkeuring bij de gemeente Almelo en wordt eind dit jaar de vergunningsaanvraag ingediend. Het nieuwe pand wordt voorzien van de modernste technieken.

Geautomatiseerd hoogbouwmagazijn
Zo komt er een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn met een hoogte van 18 meter en capaciteit voor 14.000 pallets. De automatische kranen genereren energie bij dalende bewegingen van pallets. Voor de productieruimte is circa 5.000 vierkante meter ingepland om alle afvullijnen in lijnopstelling te kunnen plaatsen.  Flexibiliteit, snelheid en efficiency zijn bij dit totale ontwerpproces leidend geweest. Op dit moment wordt het ontwerp van de olie-blending installaties verder afgerond. Medio 2015 hoopt Eurol de vergunning te kunnen ontvangen van de gemeente Almelo. Daarna wordt er gestart met de bouw.

Aanzienlijke nationale en internationale groei
Eurol heeft de laatste jaren een aanzienlijke nationale en internationale groei doorgemaakt. Om de huidige ambities waar te kunnen maken is een sterke uitbreiding van de productie,- opslag,- en transportcapaciteit nodig. In de zoektocht naar een geschikte locatie zijn diverse Nijverdalse opties de revue gepasseerd, maar het XL Businesspark Twente in Almelo bood uiteindelijk de meeste logistieke voordelen.

‘Milieu footprint’
Directeur Martijn Pfeiffer: “Met een vestigingslocatie als XL Businesspark kiezen we voor de toekomst. We hebben er de ruimte en kunnen onze nieuwe productielocatie optimaal inrichten. Door de gunstige ligging aan het water met een laad- en loskade kunnen wij onze transportbewegingen verder optimaliseren. Wij kunnen straks onze grondstoffen per schip ontvangen en producten die gereed zijn ook per container over het water vervoeren naar onze klanten buiten Europa. Dit is zeer gunstig voor onze ‘milieu footprint’ aangezien meer dan 50% van onze totale transporten over het water zullen gaan.”